Bildredigeringsskolan 13 (Hur man lägger in bildtexter)

av Daniel Nordling
En snygg och förklarande bildtext kan ofta vara pricken över i för en bild, och är dessutom inte alls svårt att få till. Följande beskrivning är för Photoshop (som jag använder), men funktionerna finns i de flesta bildbehandlingsprogram (även om namnen kan vara annorlunda).

Vi börjar med att växla bakgrundsfärgen till svart genom att klicka på pilen vid de stora svart/vita rutorna till vänster i bilden. (För att återställa till svart och vitt om färgerna av någon anledning har blivit ändrade, klickar vi på de små svart/vita rutorna bredvid.)

Därefter högerklickar vi på bildens titelrad och väljer Storlek på arbetsyta... (eller gör valet från menyn Bild).

I dialogrutan ändrar vi sedan måttenheten till pixlar och gör bilden 20 pixlar större i höjdled (bockar vi för Relativ slipper vi räkna), klicka även i Placering: enligt bilden så att de nya pixlarna hamnar i nederkanten av bilden.

Sedan är det bara att välja textverktyget, jag brukar använda inställningarna ovan (textstorleken gäller om bildens upplösning är satt till 300 pixlar/tum). För att fästa texten trycker vi på Enter.

Vill vi finjustera placeringen av texten kan vi använda verktyget Flytta. När vi är nöjda gör vi om bilden till ett lager, Lager - Gör till ett lager.

Klart!


daniel@nordling.nu