Bildredigeringsskolan 4 (Redigeringsprogram).

av Daniel Nordling
Då jag genom mitt arbete har tillgång till Photoshop är bildredigeringsskolan skrivet för detta program, det betyder inte att man måste använda sig av Photoshop för att få bra bilder. Funktionerna jag använder mig av finns i de flesta professionella bildredigeringsprogram, men de kan ha andra namn.

Jag tillhör också dom som tycker att man bör betala för de program som man använder.

Jag har inte heller någon större erfarenhet av andra redigeringsprogram än Photoshop, som tyvärr är vanebildande.

Adobe hade tidigare en version som hette Photoshop LE, som innehöll alla funktioner man behöver. Den har tydligen ersatts av ett nytt program Photoshop Elements (som jag alltså inte har provat). Efter att ha läst på Adobes hemsida verkar det som allt man behöver finns med även i denna version. Programmet kan köpas direkt på hemsidan för 1425 kr, där finns även en fullt fungerande 30 dagars demo att ladda ned.

Jag har tidigare använt Adobe Photo Delux 2.0, som jag inte var nöjd med. Aktuell version är 4.0 som kanske är bättre, även om jag tvivlar.

Jag fick Microsoft Picture It! med något jag köpte (kan ha varit bildläsaren, minns inte längre), det kastade jag så fort jag kunde. Jag har även en cd (original) med Microsoft Photo Draw som jag aldrig har installerat.

Ett mycket intressant program som jag har provat är Picture Window. Det är ett bildredigeringsprogram som riktar sig till professionella fotografer och som har en del unika funktioner som gör att den som är bekant med det traditionella mörkrummet skall känna sig som hemma (exempelvis finns standardfilter som 80A, FL-D etc.). Programmet går att köpa direkt på hemsidan för $49.95, 30 dagars demo för nedladdning finns också. Det finns även en Pro version för $89.95 som utlovar fullt stöd för redigering av bilder med 48-bitar färg. På hemsidan finns även en rad mycket läsvärda artiklar om digital bildbehandling. Ett besök kan rekommenderas.

Ett annat populärt program är Jasc Paint Shop Pro. Det går att köpa direkt från hemsidan för $99, 30 dagars demo för nedladdning finns också. Jag har ingen personlig erfarenhet av detta program med det har alltid fått bra kritik i tester.

Till sist vill jag slå ett slag för alternativet till kommersiella bildredigeringsprogram, Image Magic. Det är ett programpaket som innehåller de flesta funktioner man behöver, men framförallt är dess styrka konvertering mellan olika filformat och möjligheten till bearbetning av hela serier (batch). Det är dock inte något för nybörjare då det i huvudsak är kommandoradsbaserat, det finns visserligen ett grafiskt gränssnitt men det kräver X Windows (som inte har något med Microsoft att göra). Jag använder det ganska flitigt t.ex. för att göra en kontaktkarta över alla bilder i en katalog.

Ett annat ickekommersiellt alternativ är Gnu Image Manipulation Program. Detta program är mer tänkt som ett direkt alternativ till Photoshop och liknande program och har i princip alla funktioner som de kommersiella programmen erbjuder. GIMP tillhandahålles i första hand för olika dialekter av UNIX (även linux), men även en version för Windows GIMP for Windows och Mac MacGIMP finns. Jag har dock ingen egen erfarenhet av GIMP, men det verkar som ett intressant alternativ om man är beredd att lägga ned lite tid på installtionen.

Avslutningsvis skulle jag rekommendera att man laddar ned och använder demoversionerna innan man bestämmer sig. Det är bara genom faktisk användning som det går att avgöra om programmet duger för ens behov.

Ps. Jag har inte har någon koppling till programmen ovan, annat än som användare.


daniel@nordling.nu