En tågfotografs vedermödor eller konsten att jaga ikapp ett tåg 2003-04-19

av Daniel Nordling

Nynäshamns Järnvägsmuseum skulle ut och åka med sitt ångtåg till Eskilstuna på Påskdagen, dagen före resan skulle tåget köras upp från Nynäsgård till Hagalund. Med hjälp av tidtabellen för transporten (som vänligt nog hade lagts ut i SJK:s forum Postvagnen) och en karta letade jag efter en lämplig fotoplats nära mig. Första tanken var Fagersjö eller Högdalen, men där skulle solen ligga fel, jag chansade därför på hitta en plats i kurvan söder om Farsta Strand. Väl där inser jag att det inte skulle bli så lätt, stark sol, höga staket och mycket sly. Dessutom hade naturligtvis transporten blivit försenad. När man står där och väntar uppstår alltid tvekan, hur sena är de och hinner jag uppsöka en bättre fotoposition? Efter en halvtimmes väntan började jag sakta dra mig tillbaka mot Farsta Strands station, hela tiden letandes efter bättre fotovinklar. Till slut var jag tillbaka på plattformen, färdig att ge upp.

Järnvägsbild
Då dyker Pendeltåget mot Bålsta upp på fel spår och hoppet börjar stiga. Ångtåget borde vara på ingång.

Järnvägsbild
Efter en dryg timmes väntan dyker ångtåget äntligen upp. Jag får min bild, efteråt känns det lite fånigt att ha väntat så länge bara för en bild. Halvvägs längs plattformen, på väg tillbaka till tunnelbanan, plingar det till! Nästa Pendeltåg låg precis bakom ångtåget, om det får förbigång kan jag ta en bild till tänker jag. Vid Högdalen bromsar pendeln in och så grusades den förhoppningen. När vi även får stopp vid infarten till Älvsjö och "tåg framför" ropas ut, stiger åter hoppet. Ångtåget ligger inte långt före, ivrigt spanandes genom fönstret fortsätter jag resan. Vid slutet av Årsta Godsbangård kommer belöningen, vi är ikapp!

Järnvägsbild Järnvägsbild
Men vad händer? De släpper ångtåget före ut på Årstabron! Nåja, jag fick ändå en lite annorlunda bild. På Stockholm C kliver jag av, funderar på om det är möjligt att hinna före ångtåget till Solna. Jag går längs plattformen och blir glatt överraskad ångtåget fortfarande står kvar på spår 19, betraktat av några förvånade resenärer.

Järnvägsbild
Jag hinner bara med en bild, sedan får ångtåget klarsignal. En minut senare sitter jag åter på ett Pendeltåg spanandes ut genom fönstret, den här gången mot Märsta. Inget ångtåg syns till före tunnlarna under Hagalund. Precis när jag kliver av på Solna Station, ett par sekunder för tidigt, dyker ångtåget upp!

Järnvägsbild
Personalen på den bakre plattformen noterar att jag fotograferar dem, ropar och undrar om jag har väntat länge? Nej svarar jag, jag har följt tåget sedan Farsta!

Järnvägsbild
Epilog: Dagen efter Eskilstunaresan var det åter dags för en transport, hem till Nynäsgård. Den här gången tog jag det lugnare och valde en plats jag har använt mig av tidigare, ångtåget var dessutom i tid. Bilden kanske blev tekniskt sett bättre, men de andra var faktisk roligare att ta.


daniel@nordling.nu